Cum se stabilesc coproprietarii pentru declararea veniturilor din chirii?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Anul 2023 aduce ca element de noutate obligatia declararii contractelor de inchiriere la ANAF.

Potrivit legii, obligatia revine fiecarui coproprietar.

In vederea declararii contractului de inchiriere la ANAF, persoanele fizice depun:

  1. Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune
  2. O copie a contractului de inchiriere

Conformitatea cu originalul a copiei contractului de inchiriere, avand numar si data, se efectueaza de catre contribuabil prin inscrierea mentiunii „conform cu originalul” si semnatura acestuia.

Cererea se completeaza in doua exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil.

Asa cum mentionam anterior, in cazul in care bunul este detinut in comun, fiecare coproprietar are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere la organul fiscal competent.

Pentru a stabili cine sunt coproprietarii, se analizeaza documentele prin care s-au dobandit bunurile, extrasul CF actualizat al imobilului respectiv.

In opinia noastra, proprietarul care reiese din documentele mentionate trebuie sa depuna declaratia.

Un caz des intalnit este cel referitor la bunurile detinute in proprietate comuna intre sot-sotie, chiar daca doar unul dintre acestia figureaza in documente.

Codul civil stabileste in Sectiunea a-2a -Regimul comunității legale urmatoarele prevederi, in cazul sotilor:

Art 339 Codul civil prevede referitor la bunurile comune : bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților.

Art. 343 -Dovada bunurilor soților -prevede ca:
(1) Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită.
(2) Dovada că un bun este propriu se poate face între soți prin orice mijloc de probă. În cazul prevăzut la art. 340 lit. a), dovada se face în condițiile legii.
(3) Pentru bunurile mobile dobândite anterior căsătoriei, înainte de încheierea acesteia se întocmește un inventar de către notarul public sau sub semnătură privată, dacă părțile convin astfel. În lipsa inventarului, se prezumă, până la proba contrară, că bunurile sunt comune.

Chiar daca intervin aceste prevederi referitoare la detinerea in comun a bunurilor, apreciem ca persoana inscrisa in documentele care atesta proprietarea este cea care trebuie sa depuna declaratia.

Articole similare

2 Thoughts to “Cum se stabilesc coproprietarii pentru declararea veniturilor din chirii?”

  1. Nicolae Madalin Mihai

    Buna ziua , v-as ruga un raspuns in cazul : eu si sotia detinem un imobil inchiriat , sotia a dat o declaratie notariala ca veniturile din chirii sunt numai ale mele . Ar aparea un conflict daca am depune fiecare Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune , 50 % si 50% si in declaratia unica ea nu ar declara nimic si eu as declara 100% . Este corecta solutia ca numai eu sa depun Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune si declaratia notariala pe 100 % din valoarea chiriei ? Ce alta solutie aveti ?

    1. Rares

      Buna ziua. Ati gasit raspunsul la aceasta intrebare? Sunt in aceeasi situatie. Multumesc

Comentariul tau aici